Sunday, August 24, 2008

DEBAB MELAHIRKAN ANAK!!!

Salam,

Jika sebelum in saya ceritakan perihal Debab dan Comel, sebentar tadi kami dikejutkan dengan berita gembira. Debab baru sahaja melahirkan bayinya!

Patutlah Debab terlalu agresif akhir-akhir ini, dia sedang mengandung!! Saya katakan pada suami, Debab alami 'hormonal imbalance' sewaktu mengandung.

Entah berapa ekor makhluk kecil sekecil kacang itu yang berjaya lahir. Kami hanya sempat melihat seekor saja sebelum cepat-cepat Debab mengangkat dan memindahkannya ke 'bilik' mereka. Sementara Comel asyik bermain roda.

Mengikut pengalaman adik saya yang pernah memelihara Hamster, binatang tersebut boleh memakan anaknya sendiri. Namun kami pasrah. Kerana jika kami pisahkan, tentunya bayi-bayi tersebut memerlukan susu ibunya.. nampaknya, perlu lebih ilmu dan akan saya cari sebelum dikhabar di sini....

5 comments:

nordee said...

terasa kiut giler membaca cerita debab awak ni...saya tak boleh bela hamster...sebab dah bela kucing 17 ekor..kang kalau bela hamster tinggal ekor je..heheh

rajiah said...

Salam..,

Nordee.. yup.. anak-anak hamster tu memang kecil dan tak berbulu.

17 ekor kucing... banyak tu...

masni qisrine said...

kak..hamster mmg makan anak. kene letak tpt gelap kak. cthnye kak letak dlm almari ke, tutup dgn kain ke...

mesti comel hamster tu...

Ainin Naufal said...

saya teringat dulu makcik beri sepasang hamster, kiut sangat. Tapi last2 adik kecik saya berumur 4 tahun pijak sampai hilang nyawa si hamster betina yg masa tu tengah bunting. Tak lama lepas tu, yg jantan pun hilang nyawa juga. sebab menderita ditinggalkan kekasih agaknya.

Selamat berpuasa kak.

rajiah said...

masni.. mmg hamsterr aktif diwaktu malam dan tak suka terang yek.. memang comel dan semakin gedebab..

Ainin..ala.. tragisnya kisah tu.. hi hi.. kak jiah pun terbayang-bayang kejadian tu boleh dilakukan oleh anak kak jiah yang berusia 3 tahun tu, kerana dia pernah picit hamster hingga berdecit2 bunyi kesakitan..!

SELAMAT BERPUASA.!!