Wednesday, October 21, 2009

ORANG PALING HINA

Salam..,
Ini realiti dalam kehidupan kita di dunia ini : Pasti ada seseorang individu yang kita merasakan tiada "chemistry" antara kita dan dia.. sepatah perkataan kita, dibalas dengan sepatah perkataan yang sememangnya jauh terpesong dari apa yang kita harapkan. Semacam tidak boleh berkomunikasi dengannya. Lebih sakit jika jawapan-jawapan yang diterima amat menyakitkan hati.
Seandainya individu itu hanya tiada chemistry dengan kita seorang, namun tiada masalah dengan orang lain, rasanya tiada hal. Apa yang sering bermain-main di kepala saya ialah, bagaimana pula dengan hanya SEORANG individu yang hampir TIDAK punya chemistry dengan RAMAI orang. Bererti ramai orang yang selalu tidak bersetuju dengannya, mungkin akibat bahasa atau perkataannya, ramai sekali yang tidak berupaya berkomunikasi dengan berkesan dengannya, atau menyebabkan ramai orang sakit hati dengannya. Malah tidak berapa suka untuk menegurnya andai terserempak di tengah jalan pun. Pernahkah anda "terjumpa" dengan orang seperti ini..? Persoalan saya, Bahagiakah hati orang seperti ini? Mungkinkah dia selalu merasa kehadiran Tuhan disisinya sewaktu dia menyakiti hati ramai orang? Adakah dia seorang yang baik, namun disalah tafsir oleh orang ramai?
Saya menemui jawapan kepada persoalan saya ini dalam buku Aisyah: Ummul Mukminin Keanggunan Sejati karya Sulaiman An-Nadawi.
Rasulullah pernah melabelkan seorang lelaki sebagai " Ini adalah orang paling buruk dalam kaumnya". Sepantas kilat Aisyah bertanya mengapa Rasulullah berkata demikian.
Nabi menjawab, " Wahai Aisyah, manusia yang paling hina adalah yang ditinggalkan oleh orang kerana mereka takut pada ucapannya yang buruk" - Hadis Bukhari, Muslim Tarmizi dan Abu Dawud.
Maha Suci Allah, semoga kita semua bukan dalam kategoti manusia serupa itu. Jagalah hati dan lidah kita semua agar tidak dibenci orang.. Wallahu'alam...

3 comments:

JHaZKiTaRo said...

salam dari bumi Dublin, ireland.. blog hopping.. rajin2, datang laa singgah my blog.. :)

rajiah said...

Salam.. JhazKiTaro.. tq for hopping.. :)

JHaZKiTaRo said...

thanx for visiting my blog that day.. insyaAllah akan dibukukan bila masanya sesuai.. skarang ada byk komitmen lain.. :)